Onderhoud schapenvacht | Madam Wol Natuurlijke Woondecoratie

Madam Wol
Schapenvachten
Onderhoud

Onderhoud schapenvachten zonder leer

Proficiat!  Jij werd de trotse eigenaar van een wankleed of schapenvacht van Madam Wol.  Gefeliciteerd met je aankoop!

Op de foto hiernaast zie je de ruwe schapenvachten waar ik mee start.  Dat zijn dus eigenlijk hoopjes wol waar ik unieke wandkleden van maak.  

Jouw wandkleed is gemaakt van geschoren wol, dus dat betekent dat het uit 100% wol bestaat en dat er geen leer aan de achterzijde zit.

De schapen worden het hele jaar door door een herder gehoed en begrazen graslanden en heidegebieden.  Tussen de wol kun je dan ook kleine grasjes , distels of takjes vinden.  Dat is normaal en bewijst dat het een echt natuurproduct is.

Tips om je schapenvacht te onderhouden

Ik begin meteen met het goede nieuws en dat is dat jouw schapenvacht niet veel onderhoud nodig heeft.  Jouw wandkleed hangt aan de muur en zal niet vuil worden, in tegenstelling tot schapenvachten die op de grond liggen.

Schapenwol is zelfreinigend

Een schapenvachten is een natuurproduct dat zichzelf reinigt.  De lanoline of het wolvet in de vacht heeft een antibacteriële werking.  Je kunt je wandkleed af en toe buiten laten uitluchten en voorzichtig uitkloppen, met de hand of met een mattenklopper.  Let er op dat je het hout daarbij goed vast houdt.  Je kunt de vacht ook voorzichtig stofzuigen.

Om de vacht mooi dik te laten hangen kun je ze rustig ondersteboven uitschudden zodat de wol mooi vol komt te staan.  Het is normaal dat jouw wandhanger wat blijft uitharen.  Verliest de wandhanger dus bij het uitkloppen wat haren, dan is dat perfect normaal.  

Door met je vingers voorzichtig in de wol te knijpen of te kneden kun je de haren ook extra volume geven.  Let erop dat je de wol niet los trekt en gebruik geen bortsel om de vacht te kammen.

Schapenvacht opfrissen

Kan jouw schapenvacht wat opfrissing gebruiken omdat ze bijvoorbeeld ik een ruimte hangt waar gerookt wordt?  Dan kun je ze opfrissen door ze tijdelijk op een vochtig plekje te hangen.   Dat kan bijvoorbeeld buiten zijn, als het mistig is.  De dauwdruppeltjes frissen je wolkleed op.  Je kan jouw schapenvacht ook in de badkamer hangen tijdens douchen.  De stoom van het water heeft het zelfde effect als de mist buiten.  De tak mag vochtig worden maar hij wordt best niet te nat.  Hang je wandhanger dus niet in de regen en laat hem niet te lang in het vocht hangen.  

Een schapenvacht kun je uitstekend opfrissen door ze enkele uren met de voorkant in droge sneeuw te leggen.  Ook de tak mag in de sneeuw liggen maar haal je vacht tijdig weer binnen, voordat het gaat dooien zodat de wol en de tak niet te nat worden.  Even goed uitschudden voordat je de vacht naar binnenhaalt en klaar!

Help! Een vlek!

Heb jij een krukvachtje of een poef van Madam Wol in huis en zit er een vlek op?  Het beste is om de vlek meteen droog te deppen en nadien met een doek met warm water de vlek te verwijderen.  Ik gebruik altijd zachte olijfzeep om de wandhangers te maken en dat kun jij ook gebruiken om een vlek te verwijderen.

Jarenlang plezier van jouw schapenvacht

Met deze tips heb jij jarenlang plezier ukje natuurkunst aan de muur!
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik ze graag. Bel of mail mij dan even.

Ik wil je alvast van harte bedanken om voor de woondecoratie van Madam Wol te kiezen!

Groetjes, Sigrid

 

Madam Wol

De website madamwol.be maakt gebruik van cookies. Dit is nodig om jou als bezoeker een optimale website ervaring te bezorgen.  

Als je doorgaat naar deze website wil dat zeggen dat je hier akkoord mee bent.