Diervriendelijke vachten - Madam Wol
spelsau schapenvacht

Diervriendelijke vachten

Een mooi schapenvachtje past in elk interieur, of dat nu landelijk, industrieel of Scandinavisch is.  Vachten zijn heel populair en zijn terug helemaal ‘in’.  Er worden dan ook veel schapenvachten te koop aangeboden en ik merk dat jullie vaak door de bomen het bos niet meer zien.  Omdat ik wil dat jullie weten wat jullie in huis halen schreef ik dit blog.

Hiermee wil ik graag het onderscheid maken tussen de vachten die ik maak en de meeste andere vachten die elders verkocht worden.  

Ik vind het belangrijk dat jullie het verschil kennen tussen mijn handgemaakte producten en de industriële, vaak dieronvriendelijke vachten die massaal verkocht worden. 

Jullie zijn immers op zoek naar ambachtelijke items die op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd werden, dus geef ik hierbij enkele tips om deze ook te herkennen.

label schapenwol

Ten eerste worden er veel vachten verkocht in imitatiebont.  Deze vachten vind je in alle mogelijke kleuren en zijn gemaakt uit synthetische materialen zoals acryl of polyester.  Deze materialen worden gebruikt als alternatief voor wol en worden gemaakt uit aardolie.  Meestal worden ze verkocht onder de naam ‘decoratievacht’, ‘imitatie schapenvacht’ of ‘imitatiebont’.  Deze zijn relatief gemakkelijk te herkennen omdat het geen natuurlijke materialen zijn en ze zijn ook zeer goedkoop omdat ze industrieel en op grote schaal gemaakt worden.  Deze vachten bestaan dus uit 100% kunststof, hier is niets natuurlijk aan. 

synthetische schapenvacht

Dan zijn er ook nog de gelooide vachten.  Dit zijn natuurproducten en bestaan uit echte schapenwol.  MAAAAAR: Gelooide vachten bestaan niet enkel uit de wol van het schaap, maar ook uit de huid.  Zo’n gelooide vacht in huis halen wil dus zeggen dat je een dood dier in huis haalt.  Ik merk dat mensen deze vachten vaak kopen uit onwetendheid en omdat ze goedkoper zijn.  Deze vachten zijn restproducten van slachterijen en komen dus van dieren die niet meer in leven zijn. 

Chemisch looien is bovendien heel belastend voor het milieu omdat er zeer schadelijke stoffen gebruikt worden.  Tegenwoordig worden veel vachten al wel plantaardig gelooid waarbij natuurlijke looizuren gebruikt worden, dit is dus beter voor het milieu dan chemisch looien.  Ik wil wel benadrukken dat deze vachten meestal restproducten zijn van slachterijen en dus van schapen die geslacht werden voor de vleesindustrie.  Deze schapen worden dus niet geslacht voor de wol. 

schapenvacht madam wol

En dan tenslotte komen we bij de vachten die ik maak.  Mijn wol is afkomstig van gelukkige, levende dieren die met hun herder rondtrekken op de heide of elders.   Deze dieren moeten minstens 1 keer per jaar geschoren worden om gezond te blijven.  

Ze dragen hun wol dus ongeveer 12 maanden en ik maak daar nadien dankbaar gebruik van.  Wat een win win situatie! 

Aangezien ik van zo’n schaap of alpaca enkel de wol heb, moet ik er achteraan wel een extra laag wol tegen vilten, zodat er een stevige wandhanger ontstaat.  Deze wandhangers bestaan dan ook uit 100% wol.  Geen synthetische stoffen en geen huid!  Dit is zuiver handwerk en vraagt wel enkele uren stevige arbeid.  Ik besteed bovendien veel aandacht aan de juiste combinatie van wol en drijfhout zodat er een prachtig uniek geheel ontstaat. 

Ga even met je muis over onderstaande afbeeldingen, dan zie je kort hoe zo’n vacht ontstaat.

 

Met een wandhanger van Madam Wol haal je een exclusief stuk natuurkunst in huis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Madam Wol

De website madamwol.be maakt gebruik van cookies. Dit is nodig om jou als bezoeker een optimale website ervaring te bezorgen.  

Als je doorgaat naar deze website wil dat zeggen dat je hier akkoord mee bent.